God jul önskar Mario Shevchenko

Vänner,

Jag fick frågan om att skriva en julhälsning av KD-student och är mycket glad över den möjligheten. Det är en ära att få skriva hos Sveriges enda borgerliga studentförbund. Eftersom jag är för tillfället i Ukraina kommer jag att fokusera på studenternas situation i landet och hur mycket det skiljer sig från vår.

Det har gått nu en månad sedan medborgarna i Ukraina bestämde sig för att göra självständighetstorget i Kiev till en massiv demonstrationsplats för att uttrycka sin besvikelse över makthavarna i landet. Handelsavtalet som skulle skrivas på med EU blev inte undertecknat och man valde att istället fortsätta sin nära relation med Ryssland.

De flesta som demonstrerar är studenter som går efter skolan till torget. Mina vänner här i Ukraina har berättat att de brukar skifta med de som kör natt och schemalägger deras närvaro på torget. De demonstrerar för något bättre. Bättre rättigheter. Att vara student är något som inte alla i världen har chansen att vara. Att vara student är att kunna förverkliga sina drömmar.  Men ska inte studenter ha bra förutsättningar för att kunna plugga utan oro och ångest?

Studenterna präglas av en väldigt svår ekonomisk situation. Till skillnad från hur systemet funkar i Sverige, där CSN betalar ut bidrag och små lån till oss, så får samtliga universitet i Ukraina en viss summa från staten som sedan ges till eleverna.  Men universitet bestämmer själva när de vill ge och hur mycket. Oftast händer det att de håller kvar pengarna och väntar en hel månad för att ge bidraget. Dessutom så kan inte studenterna överklaga.

Det är en stor brist på att hitta bra informationskällor. Studenter klagar på tomma bibliotek som inte är förnyade utan är kvar i det gamla postsovjetiska perioden.  Man klagar på att det finns ingenting att kämpa för. Lärarna tar betalt för att sätta dina betyg. Du behöver inte ens studera om du vill ha en examen. Utan det så kommer du inte någon vart. Därför pluggar alla. Men man får inte den kunskapen man vill ha.  Men man kan inte uppfylla sina drömmar som student i Ukraina.  Det finns ingen struktur.

Jag berättade för en vän till mig som är student, om att jag skulle skriva detta inlägg och då tyckte hon att jag skulle skriva: ”Hoppa av lycka, för att ni kan inte ens tänka er tanken om hur studenterna i Ukraina lever”

Och det är precis den julhälsningen jag vill komma med. Hoppa av lycka. Var tacksamma för det ni har. Givetvis ska vi inte glömma bort att som studentförbund kämpa för studenternas rättigheter. Men det viktigaste är att vara tacksam och glad över det vi har.

Den bästa julklappen år att bli påmind om hur bra vi faktiskt har det. Och jag hoppas ni tyckte om min julklapp.

God Jul och Gott Nytt År!
Mario Shevchenko
Distriktmästare amatörschack

MarioKiev