God jul önskar Carl Olehäll

För många människor är julen en glädjens högtid, då man samlas i släktens och goda vänners sällskap för att med tacksamhet manifestera den kärlek som julen handlar om. Julens traditioner ligger vårt folk varmt om hjärtat och dessa traditioner måste försvaras mot de värdeliberala krafter som vill ”smyga bort” dem. Därför är det glädjande att Kristdemokraterna har tagit initiativ till en lagändring som, inom kort, ska garantera att även våra skolbarn tillåts lyssna till det glada julbudskapet och sjunga de sånger som man alltid har sjungit så här års. Förslaget väntas träda i kraft i slutet av 2014.

För många människor är julen samtidigt en stressens högtid. Allt måste hinnas med, gärna innan Petra Mede tänder ljuset och önskar oss alla en god jul. Det ska köpas och stökas, kokas och doppas, stekas och griljeras, lutas och bakas, knäckas och krasas, syltas och saftas, fejas och pustas, fixas och donas dagarna i advent innan alla bestyr är över och friden infinner sig. Detta gäller inte minst studenter, som tvingas kasta sig mellan hopp och förtvivlan när januaritentan eller uppsatsdeadlinen närmar sig. Eller kanske både ock. Det finns så mycket annat som gärna tar uppmärksamhet från det vi verkligen behöver fokusera på.

Jag hoppas att även jag både kan njuta av en fridfull jul med familjen och hinna lämna in min uppsats i tid. Även om man har mycket kvar, måste man också tänka på att ta vara på sig själv och unna sig lite lugn och ro – och, inte minst, mat från julbordet! Avkoppling är viktigt, så att man känner sig ordentligt utvilad inför vårterminens utmaningar.

Men det finns många i vårt land, unga som gamla, som inte känner lika mycket tillförsikt inför dopparedagen som jag. Er vill jag skänka en tanke, som känner er ensamma på jul eller som har det tufft hemma av olika anledningar. Även om vi i KSF driver på för att studenthälsan ska ges ökade resurser, finns det sår som det inte går att sätta plåster på, inte ens med hjälp av en professionell terapeut. Därför har KSF en vision om ett Sverige där det civila samhället ges den plats i systemet som det verkligen förtjänar. På så sätt kan vi ge stöd åt dem som inte känner sig sedda, när den offentliga sektorn sviker och det privata näringslivet inte räcker till.

Efter julklappsutdelningen, Kalle Anka och den sedvanliga julbönen infinner sig en nervös väntan inför kvällen, då min familj arrangerar en julkonsert under midnattsmässan. Jag personligen firar julen till åminnelse av Jesu födelse. Du kanske firar jul av helt andra anledningar. Oavsett om vi tror eller inte tror på ett högre väsen, skulle jag önska att vi alla kunde dela med oss av vårt goda till andra som har det svårt, åt dem som känner sig ledsna i midvintermörket. Men du bestämmer naturligtvis själv om du vill vara med och bidra eller inte. Du vet väl om att du kan ge gåvor till välgörande ändamål och dra av på skatten för det? Tack vare Kristdemokraterna finns den möjligheten sedan två år tillbaka.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla medlemmar och sympatisörer för ert stöd under året som har gått. Tack också till övriga ledamöter i förbundsstyrelsen, för ett väl genomfört arbete under 2013.

Med önskan om en särdeles God Jul och ett Gott Nytt År,
Carl Olehäll,
Förste vice ordförande,
Kristdemokratiska Studentförbundet

CarlAtKSF