God jul önskar Andreas Brager

Som förbundsordförande för Kristdemokratiska Studentförbundet vill jag genom denna hälsning önska Er en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

För min egen del har jag varma minnen från när vi i min familj brukade sitta hemma framför Kalle Anka, bredvid vår (nog alldeles för) utsmyckade gran. Personligen föredrog jag alltid en riktig gran, dock var pappas åsikt att en plastgran var både billigare, enklare och smidigare. Ifall min vilja skulle gå igenom låg min chans därför i att övertyga antingen min bror eller mor, eller båda, att en riktig gran var att föredra. Oftast lyckades jag. Doften från granen kom att bli synonym med känslorna av att julen äntligen hade kommit.

På julaftonsmorgon har vi alltid ätit julgröt, med såväl kanelstång som mandel i. Jag minns hur jag försökte ta så stora slevar som möjligt bara för att få mandeln, fick jag den inte blev jag naturligtvis lite besviken. Efter Kalle Anka blev det så småningom dags för presentöppning. Tomten knackade då på dörren, och pappa var mystiskt borta för att ”gå till butiken och köpa tidningen”.

Så såg några av min familjs traditioner ut kring jul. Familjer runtom i hela Sverige firar in julen på olika sätt. Jag är säker på att jultraditionerna bland svenska familjer skiljer sig väldigt, av väldigt många olika skäl. Familjer har givetvis olika traditioner inom sina släkter, som förts vidare efter generationer. Närvaron (eller frånvaron) av religiösa uppfattningar påverkar säkerligen också traditionerna kring jul. Många ser högtiden som enbart kommersiell, andra firar den till minne av Jesu födelse.

Många familjer kan av ekonomiska skäl inte ge barnen i familjen några julklappar. För barnen kan detta leda till sociala konsekvenser i skolan, vars klasskamrater får reda på att de inte fått några presenter. När julen blir en strikt kommersiell högtid utan religiösa inslag kan man kanske inget annat förvänta sig. Till dessa familjer står däremot kyrkor och det civila samhället till förfogande. In i det sista inför julafton har jag kunnat bevittnat dessa samla ihop julklappar, som ekonomiskt utsatta föräldrar sedan kan ge sina barn, så att även dem kan känna glädje inför sig själva och sina vänner på julafton. Det finns en enorm kraft i det civila samhället där man ställer upp för varandra utan att kräva någonting tillbaka.

Som förbundsordförande för Kristdemokratiska Studentförbundet har jag själv fått bevittna ett mycket bra år för förbundet. Det märks att det nästa år är valår. Som studentförbund för ett regeringsparti som vill behålla makten är det en stor och viktig uppgift att täcka in debatter, bokbord, kampanjer och samtidigt formulera budskap, flyers, foldrar och affischer. Varje människa kan göra ett stordåd och tillsammans kan vi vinna ännu ett val.

Min högsta önskan inför nästa år är ett slagkraftigt KSF, ett kämparvilligt team KSF:are som reser land och rike runt för att göra Kristdemokraterna ett förstahandsalternativ för landets studenter. Den bästa julklapp jag kan få som förbundsordförande är därför en människa villig att leda en KSF-avdelning någonstans i Sverige. Kontakta mig personligen eller via [email protected] så bjuder jag på fika nära dig! Valrörelsen har börjat!

God jul & Gott nytt år!

Andreas Brager
Förbundsordförande
Kristdemokratiska Studentförbundet.IMG_6224